Part of the RIAI Network

1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012

The National Archives

  • Architect:
    P&A Lavin Associates
  • Award Type:
    Regional Award 1992
  • Location: Dublin
The National Archives

Citation

The public reading room and the functions which support it, previously located between the Four COurts and Bishop Street, are now located at 5th floor level in Bishop Street.

The space for the public reading room was carved out of existing 1970s type offices by stripping out partitions, suspended ceilings of fibrous tiles, fluorescent striplighting etc. The existing lift lobby was wideneed and radically altered. In order to minimise glare from the extensive windows, 'shoji' type Japanese sliding screens were designed, incorporating a translucent blind fabric.

All fittings and furniture, including reading tables, shelves, reception desk etc, were purpose designed for specific and widely varied functions. Low ultra-violet lighting was specified throughout. Light fittings were grouped where lighting is needed most, rather than distributed uniformly, thereby avoiding the monotony of office-type lighting.