Part of the RIAI Network

1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012

House at Ballagh, Galway

  • Architect:
    Aughey O'Flaherty Architects
  • Award Type:
    Regional Award 2003
  • Location: Connacht
House at Ballagh, Galway

Citation

Western Under €300,000

The delicacy of the white rectilinear box set in the Lough Corrib Countryside forms a stark contrast with the rugged stone base on which it sits. The plan is clearly defined with the upper level entrance splitting the living and bedroom areas whilst the back of functions are incorporated in the stone base.

Architect's & Client s Comments
The house is located on an elevated sloping site with views to its north over Lough Corrib and Galway City. The brief required a modern, spacious functional design. The house is composed of two contrasting volumes, a large upper volume sitting on a lower recessed base.

The upper volume, rectilinear in form and flat roofed, houses the majority of the accommodation including the living and bedroom areas. The front entrance to the house, located off centre, splits this upper volume into private bedroom areas on one side and more public living areas on the other. This form is punctured with large openings. Below this, the smaller lower level is cut into the earth and has more discreet openings.
The rear entrance and utility functions of the brief are located on this level. The contrast between the two volumes is continued in the selection of materials. The upper volume is finished externally in white render, powder coated aluminium windows and stainless steel handrailing. The plinth below is finished in grey limestone random rubble.

Internally, the kitchen, bathroom and hallways are finished in terrazzo flooring and the living areas are finished in ash floor boarding.