Part of the RIAI Network

1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012

4 St. James Terrace

  • Architect:
    FKL Architects
  • Award Type:
    Regional Award 2005
  • Location: Dublin
4 St. James Terrace

Citation

Dublin Under €300,000

Architect’s Comment
The proposed extension is intended to provide an entry-level kitchen that is subservient to the main body of the house and acts as a support space to the existing rooms. It is intended that the house be used fully and the extension is intended to support the activities of the house. The existing house was renovated restoring existing details where damaged and new work is treated in a clearly contemporary manner.  

The form of the extension is a tube suspended at first floor on a steel portal and visually separated from the gable of the house to articulate the new work relative to the house. A new kitchen is slipped into this space taking advantage of the view to the garden and unobstructed light from the south. At garden level a children’s playroom is with direct access to a new terrace and the garden beyond. The cut end of the tube describes the layering of the materials on the timber structure, sand cement to the exterior and white lacquered panels to the reveals.

The extension sets up a distinct dynamic with the existing sliding past to engage strongly with the garden while corresponding relationship with the front of the house is deferential to the existing composition of the terrace.

Clients’ Comment
We were attracted to our house for its proportion, aspect and light. The old kitchen was on the first floor and not in the basement but it was too small to be practical for modernising. Our previous house was two-storey over basement and we had our kitchen in the basement. This time we wanted to keep the kitchen in the middle floor. It had a beautiful window with a beautiful view to the garden.

The extension has totally complimented the house and become part of it rather than being a modern annex. We move between the old and new liking being in each equally. We are not conscious anymore whether we are in the old part or the new. The light in the new is fantastic like being in a tree house, but then so is that in the old house. Now we have a larger kitchen and dining room where the light is and we are using the best spaces in the house every day.

Citation
The precise detailing, and rigid control of every element of this extension, demonstrates how new architecture can engage intimately with its older adjoining predecessor.