Part of the RIAI Network

1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012

Alma Lane

  • Architect:
    Boyd Cody Architects
  • Award Type:
    Regional Award 2005
  • Location: Dublin
Alma Lane

Citation

Dublin Under €300,000

Architect’s Comment
The Cubical House is situated on a mews lane in a South Dublin suburban location. The site, were given occupied the rear section of the long garden of a large Victorian semi-detached house. There was no sub-urban pattern established on the lane way, no shared form in any of the houses that had been built sporadically over a thirty year period, only a common material, brick. This too was to be a brick house.

To build a new house freed us from certain given compositional restrictions. This manifested itself in a desire to formally abstract the house, to make it a simple object, a sculptural form, a cube placed in a walled enclosure.This cubical form is sleeved in brick. The openings, cut out in glass and lined in satin anodised aluminium, are detailed in the same manner but different in proportion. The house becomes a composition in solid and void. Internally the Iroko joinery of the windows and doors is expressed.

One moves through the deepest of the aluminium recesses to enter he house, passing through a generous hall that serves the two bedrooms and ancillary rooms at ground floor, to the stairs then up to the main living platform, the ‘piano nobile’. The rooms on the first floor open into each other. This allows the client the freedom to circumnavigate the plan and move from space to space, as the light changes during the course of the day.

Clients’ Comment
I commissioned the Architects in 2002 to design my new home.

I had been living in 17 Alma Road and wished to build a smaller house for my retirement in the garden fronting on to Alma Lane. I wanted a different kind of home from house I had lived for many years. I wanted a warm and practical house with rooms filled with sunlight.  Over the years I had studied this part of the garden very carefully. A high wall on the south side casts a shadow for most of the day over the garden, so I wished to live on the first floor for the light and to gain views down Temple Crescent.

As I watched the house under construction, I liked it more and more. Now that I have moved into my house I love the large windows and my conservatory. I simply move around the house room by room during the day following the light.

This house has changed my life and I thank the Architects for designing a new house and life style for me.

Citation
This is a modern garden house, with carefully controlled proportions, plan arrangement and mannered elevations which create a delightful “Villa Moderne”.