Part of the RIAI Network

1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012

Lavelle’s Pharmacy

  • Architect:
    Studio M Architects
  • Award Type:
    Regional Award 2005
  • Location: Connacht
Lavelle’s Pharmacy

Citation

Western Over €300,000

Architect’s Comment
The site is within the urban renewal scheme for Belmullet and was occupied by a vacant building in considerable disrepair. In terms of the urban context of the site the building faces north on the main street and the Site stretches some 67 meters to the existing sports fields and handball alley to the south. The land is being re-developed as a new Town Centre for Belmullet with Council Offices and an Arts Centre.

The proposed development was conceived on the basis of retaining the existing street front building. To the rear of the existing building a new contemporary two storey structure was developed over the footprint of the existing fabric. Two principle concerns were paramount in the proposal. One was the quality of light that could be delivered to the 4,000 sq ft Pharmacy at ground level. The second was to offer a viable alternative architectural expression for the town which embraced the benefits and principles of modern contemporary architecture while at the same time respecting and reinforcing the existing urban fabric.

The approach to the interior of the pharmacy was determined by a desire to create a sequence of curtains of light which would draw the customer into the space and enhance the quality of the working environment from the entrance area to the dispensary at the rearwhich acts as an oasis of light at the corner of the shop.

Clients’ Comment
We’re delighted with our completed project, particularly the mixed use nature of the Scheme, which includes our pharmacy, a vet consulting clinic, a bookmakers, together with two apartments at first floor level and independent own-door offices.

As pharmacists we enjoy daily the quality of light in the dispensary and the shop as opposed to the darkened office to the rear of a shop which is traditionally associated with dispensaries

We love the feeling of space and light making it a great place to work and shop in.

Citation
An elegant shop front with a carefully crafted interior using natural daylight. The mix of uses and the buildings contemporary design contribute positively to the urban regeneration of the town centre.