Part of the RIAI Network

1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012

Styne House

  • Architect:
    Gilroy McMahon
  • Award Type:
    Regional Award 2001
  • Location: Dublin
Styne House

Citation

Dublin (over £100,000)

An office building has been transformed and revitalised, using materials in a way that energises its urban context. 

Clients Comments
Gilroy McMahon were commissioned by Green Property Plc to consider various development alternatives for ACC House. Gilroy McMahon identified that it would be possible to retain the existing structure while adding to area of the building. The building is a multi-tenancy office building and Green Property now have their headquarters in the top storey overlooking the Iveagh Gardens. The profile of the building has been considerably enhanced.

Architects Comments
The original ACC House was built in 1972 as a free standing office building. The objective of the project was to transform a technologically obsolete office building into a modern working environment. We reduced the scale of the building by stepping down to the parapet line of Harcourt Street with a curved link extension which turns the corner to echo the curved wall of the former Harcourt Street station. Effectively the building comes forward to the street line while the street itself is opened up to the public by providing a seating area along a feature pool.

The area of the new building has been increased but the overall height has not been changed. By removing all the mechanical plant from the roof to the basement we created a fully glazed upper floor providing open terraces with unobstructed views of the city, the mountains and over the Iveagh Gardens. Coloured glass fins on the corner complete the movement from the red brick of Harcourt Street to the new green glazing which itself acts as a transition to the greenery of the Iveagh Gardens. A ripple of projecting office bays were added to the East façade, reflecting the trees, thus giving the impression of being in the park. 

The entrance is signaled by a cut in the façade with a two-storey split Atrium carved out of the existing building allowing light to penetrate deep into the plan. The new entrance is moved to the first floor by bridging over the pool in an open gesture reflecting the lightness of the approach. The original mass of the building is clad in warm Portuguese granite, while the new elements clipped to this mass are clad in advanced solar glazing and cedar timber panels.