Part of the RIAI Network

1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012

TATU

  • Architect:
    Box Architecture
  • Award Type:
    Regional Award 2001
  • Location: Ulster
TATU

Citation

Northern (over £100,000)

A wonderfully controlled and exciting bar design which exploits volume and materials to a degree well above the ordinary. 

Clients Comments
This was a very challenging project given the complex site conditions, existing tenants within and around the site, the phasing requirements etc. After a long planning battle with local residents we finally got on-site late in 1999. The design was a gamble for a bar but one worth taking as this has become one of the busiest venues in town. We were delighted with the quality of the finished scheme and that the original concepts were brought to fruition relatively unscathed.

Architects Comments
The front elevation onto the Lisburn Road is made up of a large projecting zinc canopy being the leading edge of the walnut cloud which hovers at high level over the timber decked external drinking area. This projection is most effective at night, as powerful lights in the decking blast upwards, bouncing off the underside of the silvery/grey zinc. The glass front to the building is masked in part by a large iroko screen, which contains the signage and compliments the transparency of the curtain wall. The entrance porch is a zinc box punched through the glass wall, which articulates the front façade. 

Front Bar Space 

A 9 metre high space, entered through a tight entrance porch which maximises height impact on arrival. Heavy ceiling floats overhead like some dark heavy cloud - dark walnut with 1 metre light slot around its perimeter giving a gravity defying impression. 

Rear Area 

Under the textured end wall one drops down into the rear area into a much lower space. The rear wall of this space has been removed and replaced with a wall of translucent ‘Reglit’ glass which allows natural light to pour in during the day, replaced by external lighting at night. The restaurant area is defined by a curved alacantara wall. It has a very long ‘loungy’ feel and consists of cream carpet, leather sofas, standard lamps and walnut tables with integral lighting.